Metriek stelsel


Een metriek stelsel is een systeem om gewicht, afstand, inhoud en andere zaken te meten én te vergelijken.  Het is een handig hulpmiddel om van kilometers om te rekenen naar bijvoorbeeld decameters. Het metriek stelsel wordt ook bij gewicht of inhoud gebruikt. Daarnaast ook nog voor het omrekenen van oppervlaktes en inhouden.


Hieronder zie je een voorbeeld van het trappetje dat we gebruiken voor het omrekenen van afstanden, bijvoorbeeld van meters naar centimeters.

Stel dat je 120 meter moet omrekenen naar centimeters. Om van meter naar centimeter te gaan maak je twee stapjes naar beneden, eerst naar decimeter en dan naar centimeter. Bij elk stapje dat je maakt wordt het getal 10 x groter.

In ons voorbeeld maken we twee stapjes, dus 120 meter x 10 x 10 = 12.000 centimeter.


Ga je op het trapje de andere kant op, bijvoorbeeld van decimeter naar hectometer, dan wordt het getal bij elk stapje 10 x kleiner.

Stel je hebt 200 decimeter en we moeten naar hectometer, dan is het 3 stapjes. Elk stapje delen we het getal door 10.

200 decimeter : 10 : 10 :10 = 0,2 hectometer.

 

Dus: naar beneden = elke stap x 10.      Naar boven = elke stap : 10

Onder aan de pagina staan twee filmpjes waarin het wordt uitgelegd.


Handigheidje.

Probeer dit plaatje in gedachten te houden wanneer je met dit soort opgaven bezig gaat.


Liters en grammen

Voor liters en grammen kun je hetzelfde schema gebruiken, alleen is het dan met liters of grammen in plaats van meters.Toegepast rekenen met maten en hoeveelheden

Zoals je ondertussen weet, bij toegepast rekenen moet je meerdere stappen, of verschillende berekeningen maken om tot het definitieve antwoord te komen. Met dit onderdeel is het niet anders. In het filmpje zie je dat ik het trappetje van het metriek stelsel gebruik, en dat deze te zien is op het werkblad. Tijdens examens is dit uiteraard niet het geval. Stamp daarom dit handigheidje dus in je brein.